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We received a number of questions during our June 10 webcast discussing mitigating fiduciary 
responsibility and some of the prohibited transaction issues related to PEPs. Unfortunately, we did not have 
time to get to all of the questions, so we are providing written responses, which we hope will be helpful. 

With the release of the DOL’s RFI on PEPs, our next webcast, scheduled for July 15, will address our thoughts 
on the RFI in detail.

Please note that these responses to attendee questions do not constitute legal, fiduciary or tax advice and 
do not create an attorney-client relationship with Faegre Drinker Biddle & Reath LLP or a fiduciary relationship 
with Waypoint Fiduciary, Inc. 
 

QUESTION:  Can fiduciary responsibility for investment 
selection and monitoring be retained by the PPP or does 
the individual employer retain that responsibility unless it is 
delegated to a 3(38)? I’m thinking of RIA’s with capacity to 
operate as a PPP.  

RESPONSE: Yes, the PPP can take on the fiduciary 
responsibility for selecting and monitoring the investments 
but only if it serves as a 3(38). This means the PPP will have to 
satisfy the requirements of the definition.  In the questioner’s 
example, if the PPP is an RIA firm, it could serve as the PPP 
for administrative purposes and serve as the 3(38). However, 
if the PPP does not (or cannot) take on that responsibility or 
delegate it to a 3(38) selected at the PEP level, the law says that 
the individual employer retains responsibility for investment 
selection and monitoring for its portion of the plan. 

QUESTION:  (We received two similar questions.) Is the 
expectation that the PPP will also have to offer the PEP to its 
own employees? Do the regulations support that a PPP does 
not have to have their own employees in the PEP they are 
administering?

RESPONSE:  No, nothing in the SECURE Act requires that 
the employees of the PPP must also be included in the PEP. In 
addition, this could not be required in any regulations that may 
be issued under the Act at some point in the future.  
 

 
 
 



QUESTION:  Did I hear you say that the PPP provider hires the 
advisor and investment manager? Each company participating 
in the PPP cannot hire their own Advisors and Investment 
manager? 

RESPONSE:  We think the more likely structure will be for the 
PPP to hire the investment manager for the PEP as a whole. 
However, keep in mind that the SECURE Act says that the 
participating employers retain the investment responsibility 
unless the PPP does engage a third party to manage the PEP 
investments. As a result, participating employers could hire 
their own advisor and/or investment manager for their own 
portions of the PEP. 

QUESTION:  Can a “special trustee” be designated under a 
PEP the same way that it is done now for prototype plans? 
 
RESPONSE: We assume this question relates to the 
requirement that a trustee be responsible for collecting 
employer contributions, including participant deferrals and loan 
repayments. If such a trustee is appointed, it may be referred 
to as a limited trustee or special trustee that is appointed for 
a specific purpose but not for all trustee duties. Under the 
authority of ERISA §405(c) which permits the delegation of 
fiduciary responsibilities, it appears the PPP could designate 
another fiduciary to serve in this special trustee capacity. We 
think it likely that the special trustee would need to be a bank or 
trust company. Although the IRS can approve other entities to 
serve as non-bank trustees under the Internal Revenue Code, 
it is not clear that a non-bank could serve in the role required 
under the SECURE Act. Note too that a PPP could also appoint 
other fiduciaries to carry out functions for the PPP.  

QUESTION:  Anything barring PPP acting as 3(38) appointed 
by employer plan sponsors as independent fiduciaries?

RESPONSE: We think this question is asking whether the PPP 
can act as the 3(38) investment manager for the PEP — with 
the job of selecting the investment lineup for the PEP — and 
then also work with an individual participant plan to select from 
that lineup the investments that are offered to the participants 
of this participating plan. This is theoretically possible, though 
there are several issues that come to mind. First, there would 
be prohibited transaction issues depending on how the PPP 
was being paid. Second, this could also raise some fiduciary 
concerns for the PPP. This is because the PPP will be selecting 
prudent investments for the PEP lineup, but then winnowing 
the list down for a specific participating plan. The question 
might be asked, if the lineup is prudent for the PEP, why isn’t it 
prudent for a specific participating employer’s plan? There may 
be valid reasons for this, but it may put the PPP in an awkward 
position. 

QUESTION:  Do we expect that a PPP who has its own RIA arm 
can only compensate that RIA at cost (no profit?) 

RESPONSE: We think the RIA affiliate can be compensated 
under one of two scenarios. The first is if the RIA and its 
compensation are part of the PEP structure that is offered 
to a participating plan. By electing to participate in the PEP, 
the participating employer is essentially approving all of the 
services and compensation being paid. The second is that the 
PPP pays the RIA out of the fee that it charges for serving in the 
PPP role. This second approach is more uncertain in the sense 
that it could be argued that the PPP’s fee would be less if it 
weren’t paying its affiliated RIA. But if the PPP fee is reasonable 
to begin with, we think this argument has less validity. We are 
providing both of these answers with the caveat that this is how 
we think it could work, but the DOL might disagree with us.  

QUESTION:  Do you see PEP’s being more localized or 
national in nature?

RESPONSE: We think we will likely see both depending 
on who the PPP is. If it is already a national firm, it will likely 
form a “national” PEP. For example, if the PPP is an affiliate of 
a national broker-dealer firm, the PEP is likely to be intended 
for distribution to nationally. On the other hand, if the PPP 
is a regional or local third party administrator, it is likely the 
participating employers will be from its state or region. 

QUESTION:  Years ago I had an association plan that was 
a MEP. An ERISA attorney told this association that this plan 
could cause a fiduciary breech because it was the only option 
offered. What has changed since then? 

RESPONSE: Based on these limited facts, we do not see that 
there would be a fiduciary breach. We have a difficult time 
understanding the attorney’s concern if the PEP is prudently 
structured and managed or how there would be any damages 
if such a breach could be identified. Further, in our view, an 
association would not have an obligation to offer multiple plan 
alternatives, so we do not see how there could be a breach by 
the association either. 

QUESTION:  How does the Security Act effect the certified 
computer education model of advising vs. the RIA model  
of advising?

RESPONSE:  We assume this refers to the prohibited 
transaction exemption under ERISA Section 408(b)(14) which 
addresses computer model fiduciary investment advice to 
participants. There is nothing in the SECURE Act that addresses 
or would affect that exemption. 


